YuszTieY

Sunday, April 20, 2008

KISAH 3 REBINA...

ASSALAMUALAIKUM..

ari ni ku nak citer pasai 3 rebina kat umah kami ni,mesti ader kan yg dah boring aku asyik dok citer pasai aku masak jer..tapi sebenarnya tu la rutin yg aku buat tiap ari...aku ni kan suri berumah n bertanggga222 sepenuh waktu..hahahahaa

KAKAK..NURIN LAIYINAH AMNI


thn ni dah pun nak masuk 5 thn[nov nanti]..kakak ni manja sesgt asyik kena buli kat abg .tak byk cakap sgt tapi kalu dah cakap banyak pulak soalannya..tak larat ummi nak jawab..byk sessgt2 la kenapa..kenapa..kenapa..haru tul.masih lagi tak sekolah...tak ader kawan la nak sekolah kat mansurah ni..dia la satu2nya budak puan yg besar sekali kat sini,yg lain kecil2 lagi..rajin tolong ummi kat dapur tapi ummi la plak tak suka ader pengacau bila ummi masak...dapur umah ku sempit kan tak pasai2 ader yg tersepit plak..huhuhuu.kerja dia memlm n siang kalau dapat buku asyik dok berkepit dgn buku tu la tapi bila dah ader permainan lain..tinggal tak hingat donia dok main menan.susah sgt nak tido kecuali ader botol nyotnyotnya..atau pun ku paksa suh tido.peminat setia tom n jerry biarpun dah berpuluh kali tgk yg sama..kat tv lagi kat kom lagi..kakak dah boley diharap jaga adik n kadang tak boley caya jugak bila angin geram dia dtg tak pasai2 dia cubit baby..sekarang ku dok ajar dia hafal quran...tapi asal nak tido jer baru nak suh ummi ajarkan quran.tu pun mesti dok gaduh dgn abg yg suka menyakat kakak..

ABANG..MUHAMMAD AULIA' AHLAMI


thn ni dah 3 thn..seorg budak yg aktif tul kadang tak larat nak layannya.yg tak tahannya nya kuat tul merajuk sekarang ni..tak kena sikit merajuk..sampai ummi n baba angin satu badan...gerrrrrrr. suka menyakat kakak n baby..tiap hri n waktu kakak pasti mengis ,ader jer yg dia lakukan kat kakak.sekarang dok tergila22 tgk otlromen..mulut asyik dok hiyah2 jer n fire yg jadi mangsenya si kakak.asyik dok berebut plak tu dgn ku nak pegang kom ni.bila ku ajar kakak hafal quran dia buat dek jer tapi bila soal dapat jer jawabnya...sekarang kalau tak silap dah 10 surah lazim dia ingat..tapi ader gak la yg dia cerlang cerluk baca ore kelate kato..aku kena sebut yg awal dia akan sambung..kalau kakak byk dgn kenapa yg ni lagi la byk saklan kenapa..byk cakap tul tapi dgn ore yg dia kenal..lagi haru biru.n kalau brg menan sekejab jer hancus kalu dapat kat dia.ini kalau nak tido kna ader ummi ader kat sebelah n bgn pun cam tu kalu tak melalak tak hingat donia.

ADIK..MUHAMMAD AYSAR ILHAMI


umur dah pun 7 bulan..ari ni ku tgk dah ader tumbuh gigi satu batang,sikit jer baru.dah laju naik walker..n dah mula wak sepah kat rak buku2 kakak n abang.tak nak meniarap kalau meniarap sekejab jer dah menangis..tapi dah pandai mengelungsur kebelakang...hehehehee tak nak sgt dgn org lain mungkin jugak coz aku jarang kuar kemana n jumpa kawan tu yg dia jadi cam tu.dah pandai cari kakak n abang bila bangun jer tido mata asyik melilau2 mencari .ini jgak sorg budak yg bgn kena ader muka ummi kalau baba ader kat sebelah melalak sampai seimarah ni boley dgr...susah tulll..

ok tu jer utk citer 3 rebina kami..ni plak ku letak gambo seekor binatang yg dah 3 ari kami kurung kat umah ni..baba beli kat pasor saja bagi budak2 ni tgk..jakun tul budak2 ni tapi boley buat aku usik bila diorg nangis angkat binatang ni pasti diam ler tangisan diorg 2 tu..



dan ni plak kuih yg ku buat ari ni..anak2 ku ni suka makan...ummi pun sama..jadi ku buat la donat coklat ni ..heeehehehe gambo masak lagi...nak buat cam ner yer dah ni blog ku..ku letak ni coz nanti bila balik mesia ku rase benda kuih2 ni akan jarang sekali ku dapat buatnya...beli la kalau kat mesia gak..hahaahhaaaa



panjang la plak merapu ku ini..sebenarnya ku tak ader idea tapi siang tadi ku chat dgn k.ja dia bagi idea ni..syukran yer k.ja..ader gak idea nak tulis blog ni..ok jumpa lagi..c u

13 Comments:

  • At 2:23 AM, Blogger Neeza Shahril said…

    birthday kakak november ye.. birthday Kak Ja pun november gak.. boleh la kita celebrate sekali hehehe...

    okaylah tu tulis pasal anak2.. nanti boleh cerita lagi pasal mansuroh pulak ke.. pasal orang melayu kat sana ke...

     
  • At 2:15 AM, Blogger Neeza Shahril said…

    baru Kak Ja buleh napok binatang tu. Smale tok napok, gambar tok tubik.. ggapo to Tiey? Udae ko?

     
  • At 6:09 AM, Blogger Kak Lady said…

    Yus...kadang heran eh...kenapa le anak2 ni suka tunjuk peace kalau amik gambar...

    Binatang apa tu?

    Cantik & comel2 anak2 yus...sikecik tu tembam...geram...

     
  • At 4:07 PM, Blogger YuszTieY said…

    salam...
    k.ja...boleyyyy222 nanti k.ja mai la sini dak pun kita sambut kat mesia bulan nov ni...ok
    jenuh gok la dok peroh otok nak abiskan n3 merapu ore ni..aper pun thanks yer k.ja bagi idea.

    heehehe..baru nampok yer...udang aper tah..cam udang galah jer tapi warnanya hitam...tak lalu nok make tu yg beli seko tu wak ngusik budak 2 ore tu kalu teyok...hehehee..

     
  • At 4:09 PM, Blogger YuszTieY said…

    salam.k.lady.
    udang jer binatang tu..cuma mukin kat mesia kita tak pernah jumpa kan...cam udang galah tapi warnanya hitam...
    kakak memang cam tu ...ramai dgt kawan dgn budak2 besar..tu yg pandai buat tu semua..

     
  • At 6:19 PM, Blogger Intan Rosnitta said…

    Salam kenal YuszTiey...

    Dok kat Mesir ya? X ada sekaya ke sana? Nanti kena suruh org Kelate pos, pas tu boleh la buat roti hamlet :D

    Kelate tu kat mana???

     
  • At 7:52 PM, Blogger YuszTieY said…

    salam...intan

    tak ader ..kalau nak makan kena ler buat sendiri...biasanya tak ler sesedap kaya kat mesia...
    kita org tgh2 antara tumpat n wakaf baharu..heheheee

     
  • At 9:41 PM, Blogger Mommy Lily said…

    salam perkenalan tuan rumah...

    mami org kelate jgk...seronok ke dok sana..?

    sila la dtg blog kami juga

     
  • At 9:49 AM, Blogger YuszTieY said…

    salam mommy lily...
    tambah lagi yer ore kg kita...hehehee
    ermmm dah tak sonok da dok sini..boring da lama sesgt..fikiran asyik teringat kat kg jer...
    nanti kita pi blog mommy ok...terima kasih mai umah kami..

     
  • At 7:14 PM, Blogger KV said…

    wehee..kira nya kakak sebaya danish la. Tahun 2003 ek? Tp danish awal tahun.;)

     
  • At 6:47 AM, Blogger faizabelle79 said…

    Dah besar dah anak2 Yusz yer..
    comel2 pulak tu..

    resepi donut ader x?

     
  • At 5:43 PM, Blogger YuszTieY said…

    salam...kv

    a'ah sama thn la cuma akhir thn ..kv lahir kan danis ,ore baru ngandung..hehehee..danis dah skolah dah ,kakak tak tau mana lagi..

     
  • At 5:45 PM, Blogger YuszTieY said…

    salam..izah
    anak2 izah pun comel2 gak..alhamdulillah...tak kira la comel ker aper asal sihat jer yg penting sekali kan...

    resepi segan la nak bagi...kita tak pandai masak la..main campak2 boley la..lps tekan kami anak beranak..hehehee

     

Post a Comment

<< Home

 
<data:blog.pageTitle/> */ /* ---( page defaults )--- */ body { margin: 0px; padding: 0px; text-align: left; font:$bodyfont; color:$textcolor; background:#DA4B76 url('http://lh3.google.com/jvdmds/R8ebgABTVYI/AAAAAAAABTw/s1XWqigpbKk/valentine2008-b.jpg') repeat-x top left; } blockquote { margin: 0 0 0 30px; padding: 0px 0 0 20px; font-size: 88%; line-height: 1.5em; } blockquote p { margin-top: 0; } abbr, acronym { cursor: help; font-style: normal; } code { color: #f63; } hr { display: none; } img { border: none; } /* unordered list style */ ul {list-style: none; margin-left: 7px; padding: 0;} li {list-style: none; padding-left: 8px; margin-bottom: 3px;} /* links */ a:link {color: $linkcolor; text-decoration: none;} a:visited {color: $visitedlinkcolor; text-decoration: none;} a:hover { color: $linkhover; text-decoration: none;} a:active { color: $visitedlinkcolor; text-decoration: none;} /* ---( layout structure )---*/ #outer-wrapper {width:850px; margin: 0px auto; text-align: justify; } #content-wrapper { margin: 0px; /* to avoid the border image */ width: 100%;} #main { float:left; width:427px; padding-left:80px; padding-top: 50px; line-height: 1.2em; word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */ overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */ } #sidebar { float:right; width:220px; padding-right:88px; font: $sidebarfont; color: $sidebartextcolor; line-height: 1.4em; word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */ overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */ } #center {background:#eec8d5 url('http://lh3.google.com/jvdmds/R8ebgABTVXI/AAAAAAAABTo/X5tRoZd8W1s/valentine2008-2.jpg') repeat-y top left;} /* ---( header and site name )--- */ #header-wrapper { margin: 0px; padding: 0px} #header {height:300px; overflow: hidden; width:850px; color: $pagetitlecolor; background:#DA4B76 url('http://lh4.google.com/jvdmds/R8eZ5QBTVPI/AAAAAAAABSQ/FjLxMRYnijs/valentine2008-1.jpg') no-repeat top left; } #header h1 {width:420px; font: $pagetitlefont; margin:180px 20px 5px 75px; padding:5px; filter: glow(color=#000000,Strength=1); text-align:center; } #header h1 a {text-decoration: none; color: $pagetitlecolor;} #header h1 a:hover {color: $descriptioncolor;} #header .description {margin:-10px 20px 5px 78px; text-align:center; width:420px; font: $descriptionfont; color: $descriptioncolor; } /* ---( main column )--- */ h2.date-header {font-size: 73%; color: $datecolor; margin:0px; text-align: left; } .post h3 { text-align: left; margin: 0px; font: $titlefont; color: $titlecolor; border-top: 1px solid #f63; border-bottom: 1px solid #f63; } .post {padding:0px;} .post h3 a {color: $titlecolor; text-decoration: none;} .post h3 a:hover {color: $titlehovercolor; text-decoration: none;} .post-footer {height:30px; margin:0px; text-align: right; font-size: 88%; color:$footercolor; } .post img {padding: 6px; border-top: 1px solid #ddd; border-left: 1px solid #ccc; border-bottom: 1px solid #c0c0c0; border-right: 1px solid #c0c0c0; } .feed-links {clear: both; line-height: 2.5em; color:$footercolor; border-top: 1px solid #f63; } .blog-feeds {text-align: right; color:$footercolor;} #blog-pager-newer-link {float: left;} #blog-pager-older-link {float: right;} #blog-pager {text-align: center;} /* comment styles */ #comments {padding-top: 10px; font-size: 88%; line-height: 1.5em; color: $Commentscolor;} #comments h4 {margin: 20px 0 15px 0; padding: 8px 0 0 40px; font-family: "Lucida Grande", "Trebuchet MS"; font-size: 105%; color: $Commentscolor; height: 29px !important; /* for most browsers */ height /**/:37px; /* for IE5/Win */ } #comments ul {margin-left: 0; } #comments li {background: none; padding-left: 0;} .comment-body {padding: 0 10px 0 25px;} .comment-body p {margin-bottom: 0;} .comment-author {margin: 4px 0 0 0; padding: 0 10px 0 60px; color: #999;} .comment-footer {border-bottom: 1px solid #ddd; padding-bottom: 1em;} .deleted-comment {font-style:italic; color:gray;} /* ---( sidebar )--- */ .sidebar h2 {font: $sidebarheaderfont; color: $sidebarcolor;} .sidebar .widget { margin: 0; padding: 0 0 10px 10px;} .sidebar a {color: $sidebarlink; text-decoration: none;} .sidebar a:hover {color: $sidebarhover;} .sidebar li { } .profile-textblock { margin: 0.5em 0; line-height: 1.6em;} .profile-img {float: right; margin:3px; border: 1px solid #ddd; padding: 3px;} /* ---( footer )--- */ .clear { /* to fix IE6 padding-top issue */ clear: both;} #footer {margin: 0; width:850px; height:76px; background:#eec8d5 url('http://lh3.google.com/jvdmds/R8eZxABTVKI/AAAAAAAABRo/0HfCPsE9FpI/valentine2008-3.jpg') no-repeat top left; text-align: left; color: #ffc;} #footer-wrapper {padding-left:230px; font-size: 75%; clear: both; } #footer-wrapper a { color: #ffc; text-decoration: none; line-height:26px;} #footer-wrapper a:hover{ color: #f6c; text-decoration: none;} /** Page structure tweaks for layout editor wireframe */ body#layout #outer-wrapper, body#layout #main, body#layout #sidebar {padding-top: 0; margin-top: 0;} body#layout #outer-wrapper,body#layout #content-wrapper {padding-top: 0} body#layout #sidebar {margin-right: 0;} body#layout #header,body#layout #footer, body#layout #main {padding: 0;} body#layout #content-wrapper {margin: 0px;} #navbar-iframe {height:0px; visibility:hidden; display:none} ]]>