sambungan..
COKLAT LAYER KEK(asal resepi pandan layer kek)
BAHAN2..
-sebiji kek coklat
-susu @ santan
-gula
-agar2
-serbuk koko
-tepung gandum
-tepung jagung
-esen vanila
-kelapa kering
masak agar2 n gula...kedian susu @ santan,kami guna susu coz takut lambat habis kek ni..kalau guna santan kot cepat basi...masuk koko,tepung n tepung jagung serta esen.kacau jgn bagi berketul..anggaran pekat cam toping aising jer...ketepiakan.kek coklat belah 3 lapis..ambik satu sapu dgn toping tadi sampai habis,pastu salit semua kek tu n taburkan kelapa kering ..sejukan dlm peti ais..ok siap da
SATEY AYAM @ DAGING
BAHAN2..
ayam @ daging
bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas
jintan putih
jintan manis
ketumbar
serai
solsos(tomato puri)
kunyit
asall iswid(madu hitam)
garam
gula
--------------------------
kacang tanah
minyak
air
blnderkan semua bahan kat atas kecuali ayam @ daging jer...dah siap bahagikan 2 bahagian coz satu utk perak isi ayam n satu lagi tuk kuah kacang..perap ayam selama 1jam tapi kalau utk daging lama la lebh kurang 3,4 jam utk lembutkan daging tersebut...cucuk la seperti biasa yer..pastu bakar n sapu sikit2 dgn minyak yg dr kuah kacang...mase perap tu baru buh gula,garam n madu yer...kalau nak bagi cepat lembut buh jer madu sajo..
utk kuah kacang....panaskan minyak,tumis semua bahan yg diblen tadi..tambah solsos sikit lagi ...dah naik minyak baru buh kacang tanah..oooppp kalu ader tulang2 ayam yg lebih tu ahsan buh jer dlm kuah kacang..lagi best.kacau222 pastu buh air....biarkan sampai naik minyak...baru buh gula n garam...kalau saper22 yg minat makan tok aji tu sila la buh yer..kami tak buh pun...kureeeeee..n kalu ader
serai byk boley la ketuk22 buh dlm kuah kacang tu...kat sini serai ciput jerrr...minyak yg kuar dr kuah kacang la kita sapu kat ayam mase membakar....bila rase dah ok kuah tu..tutup la api...heheeheee.
utk nasi impit plok...kita guna resepi kot campak gak...
2 cawan beras
5 cawan air
setitik perasa pandan
garam secubit
masak cam biasa ..yg penting jgn kacau..biar nasi tu kering dgn sendiri yer...dah masak..sejukkan kejab..pastu buh la dlm plastik,tekan22 bagi dia hancur sikit,padatkan n tindih nasi tu dgn denda yg berat..ok siap..potong guna tali benang..bagi dia nampak lawo..pastu hidangla...yummmm...yummm
***..ok k.ja ni ader lagi resepi nya..org lain pun kalau berminat dgn resepi ore tu sila la buat yer...maaf kalau ader keterangan yg tak paham tu..bahasa melayu tak passsss..hhahahaaaa
BAHAN2..
-sebiji kek coklat
-susu @ santan
-gula
-agar2
-serbuk koko
-tepung gandum
-tepung jagung
-esen vanila
-kelapa kering
masak agar2 n gula...kedian susu @ santan,kami guna susu coz takut lambat habis kek ni..kalau guna santan kot cepat basi...masuk koko,tepung n tepung jagung serta esen.kacau jgn bagi berketul..anggaran pekat cam toping aising jer...ketepiakan.kek coklat belah 3 lapis..ambik satu sapu dgn toping tadi sampai habis,pastu salit semua kek tu n taburkan kelapa kering ..sejukan dlm peti ais..ok siap da
SATEY AYAM @ DAGING
BAHAN2..
ayam @ daging
bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas
jintan putih
jintan manis
ketumbar
serai
solsos(tomato puri)
kunyit
asall iswid(madu hitam)
garam
gula
--------------------------
kacang tanah
minyak
air
blnderkan semua bahan kat atas kecuali ayam @ daging jer...dah siap bahagikan 2 bahagian coz satu utk perak isi ayam n satu lagi tuk kuah kacang..perap ayam selama 1jam tapi kalau utk daging lama la lebh kurang 3,4 jam utk lembutkan daging tersebut...cucuk la seperti biasa yer..pastu bakar n sapu sikit2 dgn minyak yg dr kuah kacang...mase perap tu baru buh gula,garam n madu yer...kalau nak bagi cepat lembut buh jer madu sajo..
utk kuah kacang....panaskan minyak,tumis semua bahan yg diblen tadi..tambah solsos sikit lagi ...dah naik minyak baru buh kacang tanah..oooppp kalu ader tulang2 ayam yg lebih tu ahsan buh jer dlm kuah kacang..lagi best.kacau222 pastu buh air....biarkan sampai naik minyak...baru buh gula n garam...kalau saper22 yg minat makan tok aji tu sila la buh yer..kami tak buh pun...kureeeeee..n kalu ader
serai byk boley la ketuk22 buh dlm kuah kacang tu...kat sini serai ciput jerrr...minyak yg kuar dr kuah kacang la kita sapu kat ayam mase membakar....bila rase dah ok kuah tu..tutup la api...heheeheee.
utk nasi impit plok...kita guna resepi kot campak gak...
2 cawan beras
5 cawan air
setitik perasa pandan
garam secubit
masak cam biasa ..yg penting jgn kacau..biar nasi tu kering dgn sendiri yer...dah masak..sejukkan kejab..pastu buh la dlm plastik,tekan22 bagi dia hancur sikit,padatkan n tindih nasi tu dgn denda yg berat..ok siap..potong guna tali benang..bagi dia nampak lawo..pastu hidangla...yummmm...yummm
***..ok k.ja ni ader lagi resepi nya..org lain pun kalau berminat dgn resepi ore tu sila la buat yer...maaf kalau ader keterangan yg tak paham tu..bahasa melayu tak passsss..hhahahaaaa
4 Comments:
At 10:31 PM, silversarina said…
ooo sure sedap resipi chef dari mesir ni ... nanti nak try buat layer cake ni .
At 3:45 AM, Neeza Shahril said…
waaa... lain la resepi ni dari hok Kak Ja beso wak.. nok tera laa.. timo kasih deh adik Tiey...
At 7:02 AM, YuszTieY said…
tak pasti la kak rina sedap kr tak ...nanti ore buat kak rina try la yer...tapiiiiiiiiii bila la nok jumpa n kak rina dapat make kek tu...
At 7:18 AM, YuszTieY said…
lain ore lain resepi..lagipun ore dah ejas dah tu sikit22..hehee..biasa la ore ni kalu bab campak..tero jer...hahaa
Post a Comment
<< Home